BOUWONDERZOEK - SPOREN ZOEKEN

Het verhelpen van de vochtschade was één van de dringendste en moeilijkste problemen. De enorme natheid van het metselwerk was zelfs binnenin het huis overal zichtbaar.

Het sinds 1945 voortdurend wisselende gebruik van de villa bracht bovendien voor het huis een lange rij ingrepen en bouwkundige veranderingen met zich mee. Vooral de door het Ministerium für Staatssicherheit (Ministerie voor Staatsveiligheid ) in 1952 op de begane grond ingebouwde bioscoopzaal ging gepaard met een hoog verlies aan historisch waardevolle inhoud.

Belangrijke aanwijzingen verkregen de restaurateurs in het bijzonder uit de nog uit de ontstaanstijd stammende bouwakte, die onder andere kopieën van de tekeningen van Henry van de Velde bevatte.
Van enorme waarde voor het detailgetrouwe herstel was de omvangrijke verzameling historische foto's met binnen- en buitenaanzichten van de Villa Esche die uit verschillende archieven of uit de nalatenschap van de familie Esche bijeen werden gebracht. Maar niet altijd waren alle details te zien op de foto's. Daarom was het des te belangrijker om de ideeën te volgen op grond waarvan Van de Velde de Villa Esche had ontworpen. 

Terug